Previous Projects

620 King Street West

Urban / Suburban / Vacation

Located at 620 King Street West, this property is in the highly sought-after King West neighbourhood, just west of the downtown core. The street is lined with handsome turn of the century brick industrial buildings, upscale restaurants, cafes, retail stores and design-oriented offices and studios.

Innovative

The original plan drafted by ONE Development called for a building to be comprised of 14 luxury residential lofts rising above the fašade of the existing historical industrial warehouse building including many innovative "green" design features, targeting a LEED Gold rating. The 50,000 sf building was to consist of a historical brick base of 2 stories, a third storey set back with a generous green terrace facing King Street and a modern tower of seven stories that seem to float over the original brick base.

However, upon the favourable ruling of a neighbouring re-zoning application, ONE Development changed directions to pursue more height and density. Assembling the property at 620 King Street West with an adjacent property to the north, ONE Development aided in the design and re-zoning of the larger combined property to accomodate 18 floors with approximately 400 units.

Green

The project will feature luxury finishes with environmental sustainability built in to all aspects of the integrated design to provide a high level of comfort, health and energy savings. South and west facing windows will have integral shading devices, suites will have cross-ventilation to provide cooling and air flow in summer months, in-floor radiant heating will provide superior comfort and efficiency, air exchangers will provide enhanced air quality, solar collectors will provide domestic hot water and low flow fixtures will provide water conservation.

Design

Under the original design, typical units (two per floor) were 2,100 sf with direct elevator access and generous outdoor spaces. The two penthouse units were 4,000 sf over 3 floors with large roof top terraces and cantilevered glazed swimming pools. The revised plan called for more height and additional density, to satisfy the growing demand for condos in the area.